Rouwverwerking

Je kunt om heel veel dingen rouwen. De meeste mensen denken bij rouw aan het verlies van een dierbare. Maar je kunt ook andere zaken verliezen dat je dierbaar is of waar je hoop voor koesterde. Je huwelijk, een carrière, de kans op een kind, je geboorteland, maar ook bijvoorbeeld als je lichaam je in de steek laat (ziekte of handicap). Allemaal vormen van verlies die je diep in je ziel kunnen raken. Dat verlies kan recent zijn, maar kan ook vele jaren teruggaan in de tijd (bv. de dood van je vader of moeder toen je nog kind was, het verlies van een baby 40 jaar geleden,….).

Afscheid nemen doet pijn. Iemand of iets verliezen brengt ons uit evenwicht: ons leven, wie we zijn, onze toekomst. Het brengt heftige emoties teweeg, die ons angst inboezemen, ons onzeker maken. We kunnen ons fundamenteel eenzaam voelen.

“Wat voor zin heeft mijn leven nog?” “Waarom ik?” “Wie ben ik nu nog?”

Rouwen betekent een verlies verwerken. Rouwen is gezond. Het is een natuurlijk proces dat je in staat stelt verlies te verwerken. Trachten dit verlies op een of andere manier in te weven in je levensverhaal. Rouwen betekent ook denken aan de toekomst, een nieuw levenspad uittekenen. Een andere ‘ik’ soms…. In de regel kunnen mensen die verliesverwerking alleen en met naasten vorm geven. Maar niet altijd. Soms komt er een kink in de kabel en blijft het rouwproces steken. Als een hobbel waar je maar niet overheen komt. Er zit iets in de weg, het loopt vast,…. Dan kan het zinvol zijn om professionele begeleiding te zoeken.

Bij rouwen komt een heel scala aan emoties aan je voorbij. Je kunt schrikken van jezelf, bijvoorbeeld van de woede die je voelt of de overweldigende onmacht. Hunkering, verlangen, angst en schuld, ze kunnen je overvallen en in hun greep houden. Daarbij is het een energie-vretend proces en heb je te maken met je naaste omgeving. Waarschijnlijk voel je je oververmoeid en prikkelbaar. Of heb je depressieve gevoelens die maar blijven aanslepen. Je bent opgesloten in de pijn, afgezonderd van alles en iedereen, zelfs een beetje van jezelf.

In onze praktijk zijn we erop gericht het proces van rouw in haar geheel te doorlopen. De pijn van verlies zal nog lang bij je horen, misschien wel altijd. Samen met Ilse of Esther zoek je naar datgene wat jouw verwerking belemmert. Bedoeling is dat jouw vastgelopen proces kan ‘gedeblokkeerd’ worden en terug gebracht worden naar een ‘normaal’ rouwproces. Zodat je weer verder kan….We kunnen je helpen de hobbels te nemen en je weer te verbinden: met jezelf, je omgeving en het leven.